Trećina svetskog stanovništva koristi internet

Bez autora
Oct 27 2011

Trećina svetskog stanovništva koristi internet, a 45 odsto korisnika je mlađe od 25 godina, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Prema podacima, tokom poslednjih pet godina, zemlje u razvoju su povećale udeo u broju korisnika interneta sa 44 odsto, koliko je bilo 2006. godine, na 62 odsto ove godine. Internet korisnici u Kini čine skoro četvrtinu, dok korisnici iz zemalja u razvoju čine 37 odsto ukupnog broja. Kada je reč o mobilnim telefonima, sa cifrom od 5,9 milijardi korisnika, globalna penetracija je dostigla 87 odsto, dok u zemljama u razvoju ona iznosi 79 odsto, a broj korisnika mobilnog interneta se udvostručio u odnosu na broj korisnika fiksnog. Od 1,8 milijardi domaćinstava, 0,7 milijardi ima računar, a trećina ima pristup internetu, dok je pre pet godina ta brojka iznosila jednu petinu. U zemljama u razvoju, četvrtina domaćinstava ima računar, a petina ima pristup internetu. U oblasti mobilnog interneta, 159 zemalja je prešlo na 3G servise i broj aktivnih korisnika je povećan na skoro 1,2 milijarde. Dok se u razvijenim zemljama, mobilni internet uglavnom koristi kao dodatak fiksnoj konekciji, u zemljama u razvoju mobilni internet je jedini pristup mreži.

Trećina svetskog stanovništva koristi internetTrećina svetskog stanovništva koristi internet, a 45 odsto korisnika je mlađe od 25 godina, pokazuju najnoviji podaci Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU).

Prema podacima, koji su objavljeni na sajtu, tokom poslednjih pet godina, zemlje u razvoju su povećale udeo u broju korisnika interneta sa 44 odsto, koliko je bilo 2006. godine, na 62 odsto ove godine.

Internet korisnici u Kini čine skoro četvrtinu, dok korisnici iz zemalja u razvoju čine 37 odsto ukupnog broja.

Kada je reč o mobilnim telefonima, sa cifrom od 5,9 milijardi korisnika, globalna penetracija je dostigla 87 odsto, dok u zemljama u razvoju ona iznosi 79 odsto, a broj korisnika mobilnog interneta se udvostručio u odnosu na broj korisnika fiksnog.

Od 1,8 milijardi domaćinstava, 0,7 milijardi ima računar, a trećina ima pristup internetu, dok je pre pet godina ta brojka iznosila jednu petinu.

U zemljama u razvoju, četvrtina domaćinstava ima računar, a petina ima pristup internetu.

U oblasti mobilnog interneta, 159 zemalja je prešlo na 3G servise i broj aktivnih korisnika je povećan na skoro 1,2 milijarde.

Dok se u razvijenim zemljama, mobilni internet uglavnom koristi kao dodatak fiksnoj konekciji, u zemljama u razvoju mobilni internet je jedini pristup mreži.

Takođe, procenat svetske populacije koja je pokrivena 2G mrežom iznosi oko 90 odto i duplo je veći nego procenat pokrivenosti 3G mrežom.

Evropa je i najbolja kada je reč o širokopojasnoj konekciji, pa tako ona beleži 26 odsto penetracije u fiksnoj i 54 odsto u mobilnoj.

Penetracija mobilnog, širokopojasnog interneta u Republici Koreji prevazilazi 90 odsto, na drugom mestu je Japan sa 87,8 odsto, potom Ssvedska sa 84 odsto i Finska sa 78,1 odsto.

U domenu fiksne, širokopojasne internet konekcije, na prvom mestu je Holandija sa 38,1 odsto korisnika, potom Ssvajcarska i Danska koje imaju oko 37, slede Republika Koreja i Norveška sa 35 odsto i Island 34,1 odsto.

Srbija je samo na jednoj listi ITU, koja se bavi brzinom protoka interneta, pa se naša zemlja nalazi na 26. mestu od 34 zemlje, sa najmanjim procentom korisnika koji imaju fiksni internet brzine veće od 10 Mbit/s, svega oko jedan odsto, nešto više od 20 odsto koristi internet čija se brzina kreće od dva do 10 Mbit/s, dok svi ostali koriste internet brzine od 256kbit/s do dva Mbit/s.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik